קייט סרפינג מה זה?
קַיְטסֶרְפִינְג (באנגלית: Kitesurfing או Kiteboarding), גלישת קַיְט, או גלישה באמצעות עפיפון מיוחד המנצל את כוח הרוח והאינרציה על מנת להניע את הגולש על פני המים על גבי גלשן קטן ממדים. גלישת קייט סרפינג זו קטגוריית גלישה בספורט ימי המתפתח במהירות בעולם. ממציא השיטה אינו ידוע אך הוא ענף שהחל בצרפת והוואי בשנת 1999.
בחודש מאי 2012 קבע איגוד השיט העולמי כי הקייט סרפינג (גלישת קייט) תהפוך למקצוע אולימפי החל מאולימפיאדת ריו דה ז'ניירו (2016) במקום גלשנים מדגם ניל פרייד RS:X, אך לצערנו החלטה זו בוטלה כעבור מספר חודשים.
תחום זה הוא חלק מ"ספורט העפיפונים" המתפתח כיום וכולל בנוסף לשימוש בעפיפונים המשתמשים בכח הרוח והאינרציה (power kites) ישנם כם הממונעים באמצעות מנוע או סירה באגי -קייט באגי, סקייטבורד (מאונטן-בורד), גלישת קיט בשלג ועוד סוגים שונים של גלישה על לוח גלשן.
מתוך ויקיפדיה
העוסקים בגלישת קייט (אנגלית: kitesurfing) משתמשים ב:
גלשן (twin tip board) - לוח גלישה בעל 4 חרבות המאפשר לגולש לרכב עליו בשני הכיוונים ולנווט את הגלשן טוב יותר (בניגוד לגלשן גלים).
קייט (kite) - באנגלית נקרא עפיפון ובעברית נקרא חופה (בדומה לצנח רחיפה) אליו מתחבר הגולש באמצעות הטרפז. החופה מורכבת ממספר בידונים (struts) המכילים אוויר הנדחס פנימה על ידי משאבה בלחץ אוויר בין 5–7 psi, בידונים אלו משמשים לשמירה על יציבות ומבנה העפיפון ובכדי לאפשר לו יכולת ציפה במים כדי שיהיה ניתן להניף את הקייט שוב מפני המים מעלה, במקרה שבו העפיפון נופל למים (מסיבת חוסר שליטה בעפיפון או נפילה של הרוח).
טרפז (harness) - סוג של ריתמה שמורכבת על גוף הגולש במותניים ועל הכתפיים ואליה מתחבר הבר.
בר (bar) - זהו מוט ההיגוי שמחובר לעפיפון המאפשר שליטה באמצעות 4 או 5 מיתרים באורך של בין 20 ל- 26 מטר.
משאבה (pump) - באמצעות המשאבה הגולש מנפח את הבידונים של העפיפון (בידון ראשי- leading edge) ואת הבידונים הקטנים (struts). את המשאבה הגולש נושא יחד עם העפיפון ובצמוד לו.
קייט סרפינג - עפיפונים
העפיפון כשהוא באוויר משמש ככנף לכל דבר ועניין בו הרוח עוברת מהבידון הראשי של העפיפון אל עבר שפת הזרימה המהווה את החלק האחורי של הכנף. במצב בו הרוח עוברת באופן שווה בין החלק העליון של הקייט ובין החלק התחתון, הקייט יעמוד באופן יציב יחסית באוויר.
העפיפון מייצר כוח עילוי כשהחופה ממתקמרת ביחס לכיוון הרוח, עקרון השליטה בעפיפונים מהסוג המודרני מתחלק לקייטים בעלי מערכת 4 או 5 מיתרים/חוטים, כאשר עקרון התפעול והשליטה זהה בכולם, עפיפון בעל מיתר/חוט חמישי במרכז העפיפון המאפשר לנו שליטה מרבית ועוד אלמנט בטיחותי במצב בו הגולש מאבד שליטה על העפיפון ומקבל החלטה לנתק מעליו את החיבור לעפיפון.
קייט סרפינג - סוגי עפיפונים
הבדלים העיקריים בין הסוגים והצורות השונים של העפיפונים ומערכות החוטים:
הקייטים (עפיפונים) הראשונים היו בעלי שני מיתרים/חוטים ולא אפשרו לגולש יכולת שליטה מלאה בעפיפון. עם התפתחות הספורט הופיעו פיתוחים של עפיפונים בעלי מערכת מיתרים/חוטים בנות 4 או 5 מיתרים/חוטים.
מערכת בת 5 חוטים נחשבת בטוחה יותר במקרי סכנה ומצבי מצוקה (quick release) כמו כן מעניקה לקייט יתרון משמעותי של יציבות ברוחות חזקות, המיתר החמישי המהווה ציר סיבוב מרכזי מאפשר לעפיפון לנוע באופן רדיקלי ומהיר יותר ויכולת הנפה מחודשת מהמים חזרה מעלה (re-lunch) במקרה שהעפיפון נושק למים אך מנגד ישנם הטוענים שהמיתר החמישי הוא מסוכן במקרה של ליפוף העפיפון סביבו.
עיצובים גאומטריים עיקריים:
C-Shape - נחשב לעיצוב הגיאומטרי הראשון של העפיפונים, כיום משמש בעיקר לגלישה בסגנון חופשי (Freestyle) לביצוע קפיצות, תרגילים וירטואוזיים וכו'.
Bow - סוג של עפיפונים מעוצב יותר, מדובר בקייטים "חצי שטוחים" המאפשרים לגולש לייצר יותר כח ביחס לרוח ומפחית את הכח אשר נדרש מהגולש להפעלת העפיפון בזכות כוחה של הרוח ובכך הגולש שולט יותר בעפיפון.
Delta C-Shape - עיצוב כלאיים בין צורת ה C-Shape הוותיקה לבין ה-Bow היותר חדשני, עפיפון זה משלב בין היתרונות של שני סוגי העפיפונים אך לרוב כולל מערכת "בריידלים" הנחשבים לחסרון משמעותי.
Hybrid - העפיפונים ההיברידיים בעלי שילובים שונים של העפיפונים הקלאסיים.
Sigma - עיצוב ייחודי לחברת 'Naish' בה שפת התקיפה (הבידון הקדמי) של העפיפון מזכיר את האות היוונית 'סיגמא- Σ' . עיצוב זה יצא בשנת 2012 ובענף הגלישה חלוקים על יתרונותיו.
קייט סרפינג - סגנונות גלישה
Freeride - הסגנון הנפוץ ביותר בקרב הגולשים, גלישה חופשית בים למרחקים ארוכים וקצרים, סגנון זה כולל קפיצות ותרגילים מעטים.
Freestyle - סגנון גלישה הכולל ברובו תרגילי אקרובטיקה מורכבים וביצועים לא קלים של קפיצות ווירטואזיות, הגולשים בשיטה זו הם לרוב גולשים וותיקים עם ניסיון היודעים לשלוט היטב בקייט.
סגנון זה מתחלק ל-Old School וביו New School. סגנון ה-Old School כולל לרוב קפיצות ויותר שהיה באוויר. לעומת את סגנון ה-New School מתאפיין בקפיצות המתאפיינות בהפעלת כוח רב. יש הטוענים כי מסגנון זה התפתח סגנון Wakestyle (גלישה בעזרת סירה על Wake Board) הכולל מאפיינים רבים זהים.
Wave - גלישה על גבי גלים גבוהים או נמוכים בעזרת קייט גדול סדומה לגלישת גלים.
Race - סגנון גלישה חדש יחסית בדומה לגלישת רוח. התחרויות בין המשתתפים בסגנון זה נערכות במקצה סלאלום בין מצופים ושיטת הניקוד זהה ברובה לתחרויות של גלישת רוח.
קייט סרפינג - בטיחות
קייטסרפינג הינו ספורט Extremes מדהים, אך יש בו פוטנציאל לתאונות ותקלות מצערות. ניתן ואפשר למנוע תאונות ופגיעות אלו על ידי מתן תשומת לב, מודעות והתנהלות נכונה בכל שלב שבו אנו מתפעלים את הקייט ואפילו בחוף עוד לפני שנכנסנו למים. מתחילים בדרך כלל לא מכירים את הסכנות והמגבלות שיכולים להיווצר בעת הגלישה או על החוף ולגולשים מנוסים לא יזיק רענון
הוראות בטיחות אלו נכתבו בדם, חשוב להקפיד על כללי הבטיחות ולנהוג לפיהם ובכך להימנע מתאונות אישיות ו/או פגיעה באחרים.
מיגון וציוד בטיחות
קסדה - קסדה יכולה למנוע פגיעת ראש חמורה כתוצאה מחבטה בסלע או נפילה מגובה רב. פגיעה בראש יכולה להוביל לאיבוד הכרה ובמים זה עלול להיות קטלני.
אפוד ציפה - אפוד יכול להציל במקרה של סכנת טביעה ואפילו משבר בצלעות או פגיעה בגב.
סכין קומנדו/צלילה - אביזר חובה כשגולשים בקייט, סכין ברגע האמת יכולה להציל אתכם מתאונת גלישה ואפילו להציל את חייכם במקרים של ליפוף מיתרים/חוטים, הסתבכות המיתרים בסלע, הסתבכות שלכם עם רשת דייג וכו'...
משרוקית - על אף שזה לא אביזר חובה בעת הצורך זה יכול לשמש אתכם לקריאה לעזרה ולהצלה.
תפעול נכון של הקייט
הנפה והנחתה של קייט אלו פעולות שגרתיות שכל גולש קייט מבצע כמה וכמה פעמים בזמן שהותו בים ועל החוף. הרבה תקלות ותאונות נגרמות כתוצאה מתפעול לקוי של פעולות אלו ולכן הגולש ומי שמרים לו צריכים לשים לב לכמה דברים.
התחברות לקייט תיעשה אך ורק לאחר שווידאתם את שלמות הציוד ותקינותו.
התחברות לקייט תיעשה רק לאחר שווידאנו שהמיתרים/ חוטים משוחררים ולא מפותלים או מלופפים אחד בשני, שאין הצלבות וכל החמיתרים/חוטים קשורים למקומם.
לגולש אסור לסמוך על כך שהוא יראה את החוטים אם הם מחוברים למקומם לאחר ההנפה. זו טעות פטאלית שיכולה לעלות בחיי אדם.
כשמניפים לגולש אחר את הקייט, לא עוזבים את הקייט עד שהגולש סימן שאפשר לשחרר. גם אם הוא סימן שהכל תקין וניתן לשחרר את הקייט, תנו גם אתם מבט שאין הצלבות, אולי הגולש לא שם לב מאחר ומדובר בגולש מתחיל או בעל ניסיון מועט.
וודאו שיש מתח מספיק להניף את הקייט, גם אם ההגוש המחובר לקייט סימן לכם שהכל תקין. אולי הגולש לא יודע לזהות מתי המצב הנכון להתחיל להרים את הקייט.
לא להניף או להוריד קייט כשאתם מחוברים לגלשן עם ליש, את הליש יש לחבר רק אחרי ההנפה ולהוריד את הליש לפני ההורדה.
בזמן הנפה והנחתה שמרו את היד בהיכון לשחרור מהיר לכל מקרה שעלול להיווצר.
הורדתם קייט? קפלו את הבר כמו שצריך ושימו אותו מתחת לקייט. כל נגיעה מיותרת של אחר בבר שלכם יכולה לגרום לתקלות ולסבך אתכם בהצלבות שעלולות לסכן אתכם בהנפה הבאה.
וודאו שמערכת השחרור המהיר תקינה. בצעו ניסוי בחוף פתוח. כדאי לתרגל זאת כמה וכמה פעמים במקום פתוח או מים רדודים כשהרוח חלשה בכדי שפעולה זו תכנס לתת מודע ונדע לבצע פעולה זאת על אוטומט. קרו מקרים שגולשים מתחילים נכנסו ללחץ כתוצאה ממצב מסוכן שהם נקלעו אליו ולא ידעו לבצע שחרור מהיר.
לא משנה אם רכשתם ציוד חדש או משומש בצעו בדיקה של שחרור מהיר אפילו רק בשביל השקט הנפשי שלכם והביטחון ושאתם יודעים בוודאות שהשחרור מהיר בקייט שלכם עובד תקין.
כנ"ל שחרור של הליש מהטרפז. בצעו תרגול כמה פעמים של הליש (לא כשהקייט מחובר אליכם…).
אם אינכם עושים הנדלפסים אין שום סיבה שהליש יהיה מחובר בצד האחורי של הטרפז. במקרה כזה הגישה אליו תהיה קשה מפני שהליש יהיה מאחורי גבכם, ובגלל שליש מחור יזוז מצד לצד לא בטוח שתדעו איפה הוא בדיוק נמצא כשאתם צריכים.
לכן תמיד עדיף לחבר את הליש שמחבר בין הקייט לטרפז במיקום קבוע במותניים בעדיפות לצד של היד החזקה שלכם. כך התפעול שלו יהיה פשוט מאוד.
תנאי אקלים ומצב הים
גלישה בקייט צריכה להתחשב בגורמים הסביבתיים ותנאי מזג האוויר והאקלים. אם אתם מתחילים או אפילו ברמת מתקדמים ואין לכם את הניסיון המספיק או את הציוד המתאים לתנאי הים ומזג האוויר פשוט אל תקחו סיכונים ואל תצאו לגלוש בים.
זכרו כשיש ספק? אין ספק!!! לא גולשים.
התחשבות בתנאים צריכה להיעשות גם מצד גולשים מנוסים ואפילו מקצוענים. תנאים הם לא רק תנאי הים והרוח, אלא גם המצב בריאותי והגופני שלנו אם אתם פצועים או לא מרגישים טוב פשוט אל תצאו לגלישה.
גלישה בקייט הינו ספורט המלווה בהמון אדרנלין לכן תמיד נקשיב לגוף ואם אתם מרגישים עייפות במהלך הסשן אל תגלשו עד הרגע שאתם נעשים מותשים. שמרוו כוח למקרה שתצטרכו לשחות או לחלץ את עצמכם. זו משימה הגוזלת המון אנרגיה וכוחות.
השתדלו לא לגלוש במרחק רב מהחוף, מרחק שאתם לא מסוגלים לחזור אותו בשחייה.
צאו מהמים לפני שמתחיל להחשיך. במקרה שתצטרכו הצלה או עזרה יהיה מאוד קשה למצוא אתכם בשעות החשיכה.
כשאתם הולכים לקנוט קייט חדש או משומש בחרו בצבעים זוהרים ובוהקים ולא בצבעי הים כחול/ טורקיז או ירקרק כי במידה וצטרכו הצלה או עזרה יהיהיה קשה לזהות אתכם.
שמירת מרחק
שמירת מרחק היא אחד הדברים הנדרשים ובגדר חובה בזמן שהינכם נמצאים על החוף עם הקייט לפני הכניסה למים וגם לאחר הכניסה למים. אף אחד לא אוהב שנצמדים אליו לכן התחשבו באחרים ותנו ספייס לעצמכם וגם לאחרים והימנעו ממצבים לא נעימים.
שמירת מרחק תשמור עליכם מלפגוע באחרים ואף מלפגוע בעצמכם.
מכירים את המשחק מחבואים? אז דווקא בגלישה בקייט אנחנו לא משחקים את המשחק הזה. "מי שמאחוריי, לפניי או מצדדיי יכול לפגוע בכם ולסבך אתכם ואותו בתאונת גלישה מחרידה כתוצאה מזריקת הקייט או הגלשן. אנשים איבדו שיניים ושברו לעצמם איברים כתוצאה מהתנגשויות עם גולש אחר לכן שמרו מרחק ופנו דרך לגולשים אחרים. אל תהיו צודקים ועדיף להיות חכמים במקרים האלו.
שמירת מרחק לא מתייחסת רק למצב כשגולשים בתוך המים. המון מקרים של ההסתבכויות קורות על החוף. כשאתם מניפים, שימו לב אם מישהו אחר לא מתכוון בדיוק להניף או להנחית יחד איתכם כשהוא צמוד אליכם.
אם הקייט כבר באוויר תתרחקו מגולשי קייטים אחרים ושמרו מרחק, אל תעמדו יותר מדי זמן עם הקייט כשהקייט כבר מונף באוויר על החוף ותפריעו לאחרים. כנסו כמה שיותר מהר למים ברגע שהנפתם קייט לאויר והורידו אותו ממש ברגע שיצאתם מהים.
הסתכלו לכל הכיוונים לפני כל שינוי כיוון או תרגיל שאתם מבצעים.
מחליפים כיוון? ראשית תנו מבט לכיוון שאליו אתם מתכוונים לפנות. גם אם אתם זוכרים "בוודאות" שלא היה אף אחד באיזור. אף פעם אתם לא תדעו מאיפה יצוץ גולש אחר.
מתכוונים לקפוץ או לעשות תרגיל? חובה לוודא שאין מישהו לפניכם, הסתכלו גם לצדדים (לשני הצדדים) , אולי הוא מתקדם במהירות לכיוון המסלול שלכם.
לעולם אל תסמכו אף פעם על הצד השני שהוא רואה אתכם זו אחריות שלכם בלעדית, היזהרו מעמכם לא פחות מאשר נזהרים מאחרים.
גלישה קייטסרפינג בספוט/אתר חדש
הגעתם לספוט חדש? פעם ראשונה שאתם גולשים במיקום הזה? התייעצו עם הגולשים המקומיים לגבי דברים שחשוב לדעת על החוף ואל תסמכו רק על בדיקה עצמית. סיור בחוף וצפיה על הספוט זה מצויין אך לא מספיק. בכל חוף יש "הפתעות" במים ורק המקומיים מכירים את ההפתעות שיקרו בדרככם ויודעים איפה נמצא אותו הסלע שעלול להתגלות פתאום ושיהווה מכשול עבורכם, ייתכן והוא נמצא בנקודה שאינכם רואים מהחוף. בירור קטן עם המקומיים יכולה למנוע ממכם להיכנס למצבים מסוכנים ולא רצויים.
סימני דרך ואיתותי אזהרה
הדרך להצלחה רצופה הרבה כוונות טובות אבל עד להצלחה של תרגיל חדש ייתכנו נפילות כואבות, מכות וחבטות ואפילו שברים של איברים (רגל, ברך, צלעות...) גם כשמצליחים בפעם הראשונה זה לא אומר שבפעמים הבאות נצליח בוודאות ולא נתרסק אל המים. לכן לא עושים תרגילים ו/או מתרגלים תרגילים חדשים אם אתם נמצאים לבד בחוף או אם אף אחד לא צופה בכם.
התרסקתם או חטפתם והכל טוב? תרימו יד – זהו סימן ידוע לכך שהכל בסדר. לא הרמתם יד? זה סימן לרוץ לכיוון שלכם ולהגיש לכם עזרה ו/או הצלה.
ראיתם קייט במים שנראה לכם שהוא יותר מדי זמן שם? תבדקו שהכל תקין עם הגולש בתקווה שהוא בחיים.
חילוץ עצמי והצלה
אחת הפעולות הכי חשובות בבטיחות הגולש היא פעולת החילוץ העצמי. יש לתרגלפעם אחר פעם את פעולת החילוץ העצמי בכדי שיכנס לתת מודע ונדע לבצע זאת על אוטומט. את התרגולת נבצע במים רדודים ונתרגל את כל הפעולות שצריך לעשות במקרה שנצטרך במקרה הצורך. מצב של חילוץ עצמי יכול לקרות מהרבה סיבות בין היתר: אי שמירת מרחק, התנגשות עם גולש אחר, סלע סורר שהחליט להתגלות באמצע שום מקום, הסתבכות ברשת דייגים או הסתבכות של המיתרים/חוטים בסלע ועוד... ולכן גלישה עם סכין הוא בגדר חובה. הסכין צריכה להיות במיקום קבוע ונגיש כך שתשלפו אותה במהירות וללא היסוס.
בסרטון ישנה דוגמא לחילוץ עצמי כדאי לצפות ולהבין מה עושים בכל שלב ושלב.